Data publikacji

III edycja Konkursu Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2024

Plakat Konkursu Tradycji Kulinarnych 2024

Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego ogłasza trzecią edycję konkursu pn. „Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego” 2024.
Główne cele konkursu to:
• Popularyzacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego oraz regionalnej kuchni opartej  na lokalnych, tradycyjnych i regionalnych produktach żywnościowych.
• Prezentacja dorobku i tradycji kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich
• Aktywizacja środowisk wiejskich w oparciu o lokalne zwyczaje i umiejętności.
• Promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności;
• Identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu;
• Poszukiwanie produktów/potraw, które mogłyby zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Do konkursu może stanąć:
1. Koło Gospodyń Wiejskich z terenu województwa zachodniopomorskiego, posiadające wpis do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich i Koła utworzone na podstawie przepisów ustawy z dnia 9 listopada 2018 roku o kołach gospodyń wiejskich;
2. Stowarzyszenia zarejestrowane na terenie Pomorza Zachodniego;
Konkurs odbędzie się 18 maja 2024 roku w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.
Konkurs odbywać się będzie w dwóch kategoriach:
1) Kategoria I: do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne (jeden element do wyboru)
2) Kategoria II: deser lub wypiek.
Wysokość nagród i wyróżnień dla ekip w 2023 roku:
1) Kategoria I: do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne:
a) I miejsce – 3 000,00 zł
b) II miejsce – 2 000,00 zł
c) III miejsce – 1 000,00 zł
d) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł
2) Kategoria II: deser lub wypiek.
a) I miejsce – 3 000,00 zł
b) II miejsce – 2 000,00 zł
c) III miejsce – 1 000,00 zł
d) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł
Warunkiem udziału w Konkursie jest przesłanie pocztą tradycyjną, poczta email, albo złożenie osobiście w Kancelarii ogólnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie, prawidłowo wypełnionego formularza zgłoszenia wraz z załącznikami, na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 40,
70-421 Szczecin
z dopiskiem:
Wydział Rolnictwa i Rybactwa
Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2024
Termin przesyłania zgłoszeń upływa w dniu 6 maja 2024 roku (Uwaga!! Decyduj data wpływu do Urzędu).
Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Rolnictwa i Rybactwa UMWZ pod nr tel. 91 45 42 687,  91 454 26 85 , e-mail: ajaszczukatwzp [dot] pl, pmakatunatwzp [dot] pl

https://wrir.wzp.pl/aktualnosci/iii-edycja-konkursu-tradycji-kulinarnych-pomorza-zachodniego-2024

Plakat Konkursu Tradycji Kulinarnych 2024

Najczęściej czytane

MIĘDZYSZKOLNE ZAWODY PŁYWACKIE
Data publikacji:
16 maja na kompleksie basenowym w sanatorium GRYF dzieci i młodzież rywalizowały w zawodach pływackich. Wyniki: Gr.I 1. miejsce Walicki Krzysztof  2. miejsce Wełniński Fabian 3. miejsce Skrzyński Piot…
więcej informacji
XXVII TURNIEJ TENISA ZIEMNEGO O PUCHAR BURMISTRZA POŁCZYNA- ZDROJU
Data publikacji:
Po raz kolejny na kortach tenisowych w Połczynie- Zdroju rozegrano Turniej o Puchar Burmistrza Miasta i Gminy Połczyn- Zdrój. Jest to najdłuższa edycja rozgrywek sportowych w gminie. Turniej ma charak…
więcej informacji
DRUŻYNOWE MISTRZOSTWA POLSKI MŁODZICZEK
Data publikacji:
W dniach 03-05.05.2024 roku w Sępólnie Krajeńskim (woj. kujawsko-pomorskie), zostały przeprowadzone DRUŻYNOWE MISTRZOSTWA POLSKI MŁODZICZEK (dzieci urodzonych w 2011 roku i młodszych) w tenisie stołow…
więcej informacji